• delekovec.jpg

Izlet u Bratislavu i BecDruštvo žena Đelekovec djeluje već više od 75 godina. Još 1936. godine na inicijativu vodstva Hrvatske seljačke stranke u Đelekovcu je osnovano žensko društvo pod nazivom „Hrvatsko srce" koje je djelovalo do početka Drugog svjetskog rata. Žene su preko tog društva organizirale različite priredbe, a prihodima plaćale tečajeve kuhanja i šivanja.

U ratnom vihoru Drugog svjetskog rata žene su bile organizirane u Antifašističko vijeće žena, a nakon rata aktivno su se uključile u obnovu i izgradnju. Nakon raspuštanja organizacije AFŽ-a 1953. godine đelekovčanke mijenjaju naziv svoje organizacije u „Napredna žena Đelekovec" pod kojim aktivno djeluju sve do 1972. godine. Tada se, na inicijativu gospođe Nevenke Čizmak osniva društvo žena pod nazivom Aktiv žena Đelekovec koje pod tim nazivom djeluje sve do 1997. godine. U sklopu Aktiva tada aktivno djeluju folklorna skupina i pjevački zbor. Na taj način žene su imale vlastiti doprinos u tadašnjem kulturnom životu Đelekovca. Osim toga, organizirale su i različite izložbe ručnih i likovnih radova, te susrete žena iz okolnih mjesta.Veliku pažnju posvećivale su i vlastitom zdravlju pa su organizirale ginekološke preglede u svrhu ranog otkrivanja raka. 1997. godine promijenjen je naziv Aktiva u Društvo žena Đelekovec pod kojim djeluje i dan danas.

Danas Društvo broji preko stotinjak članica, različitih dobnih struktura. Vrlo je aktivno i sudjeluje u svim važnim manifestacijama u općini, ali i u Županiji preko Turističke zajednice Koprivnica. U sklopu Društva aktivno djeluje plesna i glumačka skupina. Žene i danas mnogo pažnje posvećuju vlastitom zdravlju pa organizirano odlaze na ginekološke i mamografske preglede, a tijekom godine u Društvenom domu u Đelekovcu dva puta tjedno vježbaju te i na taj način vode brigu o vlastitom zdravlju. Jednom godišnje organiziraju Susrete žena Županije na kojima ugošćuju predstavnice Udruga žena s područja županije kojima uvijek prirede bogat kulturno –umjetnički program, te druženje uz pjesmu i ples.

Društvo žena Đelekovca već godinama surađuje sa Udrugom Lige borbe protiv raka Koprivničko –križevačke županije, a ove je godine ta suradnja okrunjena 28.03. humanitarnom priredbom u Domoljubu na kojoj je sakupljeno gotovo 13.000,00 kuna za kupnju ginekološkog stola ginekološkom odjelu Opće bolnice u Koprivnici.
Svake godine žene organiziraju jednodnevni ili dvodnevni izlet, a ove godine 40-tak žena upoznale su ljepote Bratislave i Beča. Izlet će najviše pamtiti po nezaboranvnoj plovidbi Dunavom iz Bratislave u Beč.

Također žene aktivno sudjeluju i pomažu u radu svih udruga koje djeluju u našoj općini, uređuju cvijetnjak ispred Društvenog doma, te redovito odlaze na sva druženja koja organiziraju žene naše županije.

 

© Copyright 2018 Općina Đelekovec. Sva prava pridržana. Design & Development by Georg

Pretraživanje