Croatian English French German Hungarian Italian Portuguese Spanish
slide show3.jpg

Tradicija sportskih i rekreativnih aktivnosti u Đelekovcu je duga, a organizirana društva javljaju se nakon Prvog svjetskograta. U sklopu đelekovečkoga Pjevačkoga društva (od 1923./1924. Hrvatsko omladinsko društvo Osvit) već 1922. osnovana je "loptaška sekcija", a 1923. počelo se ozbiljno raditi na osnivanju Nogometnog kluba Osvit. 

Inicijatori i osnivači nogometnog kluba u Đelekovcu bili su Dragutin Šantl, Aleksandar Vrančić, Vladimir Vrančić, Stjepan Sabol, Pavao Mikulandi i drugi. U upravni odbor izabrani su Vlado Vrančić za predsjednika, Vinko Vuljak za tajnika, Martin Tomašić za blagajnika te Pavao Mikulandi i Stjepan Pavlek za odbornike. Za trenera i kapetana momčadi izabran je Aleksandar Vrančić. Imenom Osvit htjela su se označiti nova stremljenja jer se smatralo da to ime simbolizira buđenje iz mrtvila i mraka te nastajanje novih, svjetlih, ljepših i sretnijih dana. 

Oko 1929. godine nogometaši Osvita su dobili prve kopačke. Izradili su, ih po mjeri igrača, postolari Antun Đurđina i Ivan Šelej, a kožu je dao Pavao Mikulandi, blagajnik Osvita koji je imao trgovinu mješovitom robom. Prve dresove donio je Blaž Vidatić 1929. godine od radničkog sportskog kluba Amateur iz Zagreba.

Godine 1932. nogometni je klub dobio novo ime, Sportski klub Drava, iako su ga navijači i dalje zvali Osvit. Osvit je zahvaljujuči nogometu, preko igrača i svojih članova, postao jezgra naprednih ideja i u tom duhu stalno djelovao. Rad kluba je zabranjen u prolječe 1941. godine. Nakon Drugog svjetskog rata preživjeli članovi nisu zaboravili svoj klub. Početkom 1946. održana je godišnja skupština i izabran je novi Upravni odbor. Također je odlučeno da klub i službeno dobije svoje staro ime Osvit.

Godine 1974. NK Osvit je postigao dotad najveći uspjeh – plasirao se u Zagrebačku zonu te je veoma uspješno predstavljao koprivničku općinu na sportskom području. U godinama velikih sportskih uspjeha klub kreće u veliku akciju - gradnju sportskog objekta. Akcija je pokrenuta na incijativu tadašnjeg predsjednika kluba Vladimira Cmrka koji je dao velik doprinos gradnji objekta. Krajem veljače 1981. godine Osvit se napokon uselio u nove moderne svlačionice i druge društvene prostorije te je mogao nastaviti s još uspješnijim djelovanjem. Osvit je 60 godina bitno utjecao na društveni život sela te je znatno pridonio kretanjima u društvenom životu ovog kraja. Sljedili su uspjesi i proslave 60. godišnjice Osvita (1983.), zatim 70. godišnjice (1993.) i 80. godišnjice (2003.)

Uz prvu seniorsku momčad , juniore i pionire, od 1987. godine Osvit se natječe i u Ligi nogometnih veterana. No u Đelekovcu su i djevojke igrale nogomet, i to od 1981. U susjednom mjestu Legrad tradicionalno se u ljetnim mjesecima organizirao turnir u malom nogometu. Godine 1981. trebalo je kao predigru finalnoj utakmici izmisliti nešto atraktivno. U Legradu je odlučeno da njihove djevojke odigraju jednu utakmicu protiv djevojaka iz Đelekovca. Zbog toga je u đelekovcu trebalo naći ekipu. Trener NK Osvita, Slavko Petrić, zamoljen je da pomogne kod prvog treninga, a zatim su pod vodstvom Mladena Levaka treniralo tri puta tjedno. Prvu utakmicu igrale su: Nevenka Gregurek (na golu), Slavica Andrić, Nada Drvarić, Krunoslava Gabaj, Sanja Sabol, Snježana Samoščanec, Branka Petak i Vlasta Pukavec (kapetan). Iz sastava je izostala Nada Đureta. Poslije pobjede djevojke su željele još utakmica. U Đelekovcu je 11. rujna održan turnir ženskih nogometnih sastavana kojem su sudjelovali domaći Osvit, Podravka i Rudar iz Botinovca. Pobjedu i pehar na turniru ponjela je momčad Osvita dok su Podravka i Rudar podjelili drugo odnosno treće mjesto. Godine 1994. djevojke su sudjelovale na jakom turniru u Botinovcu i to u konkurenciji od pet sastava: Sloge iz Koprivničkog Ivanca, Bilokalnika iz Koprivnice, Podravke iz Koprivnice i Rudara iz Botinovca. Turnir je organizirao Aktiv žena iz Botinovca, a prvo mjesto osvojila je ekipa Podravka. To je ujedno bio i posljednji turnir na kojem je sudjelovala ženska nogometna ekipa Osvita.

Veliki uspjeh nogometaši Osvita su postigli u sezoni 2003./2004. kada je jedna mlada nadarena generacija, uglavnom đelekovečkih studenata, dominantno igrala u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi. U jesenskom dijelu prvenstva, u 13 prvenstvenih kola, Osvit je postigao stopostotni učinak, 39 bodova, a primili su samo osam pogodaka. Klub je i u proljetnom dijelu prvenstva nastavio postizati dobre rezultate te je ostao neporažen, tako da je na kraju prvenstva upisao čak 20 pobjeda i samo šest neodlučenih rezultata, a poraz nije doživio. Klub nakon osvajanja tog povjesnog prvog mjesta bez izgubljene utakmice ne odlazi u viši natjecateljski rang (3. HNL) te dolazi do laganog zasičenja među upravom i igračima, te do odlaska nekoliko ključnih igrača. U sljedečih nekoliko sezona momčad Osvita redovito završava sezonu među 5-6 vodečih ekipa u županijskoj ligi. U jesen 2008. pod vodstvom mladog trenera Palčića ponovno se okuplja jaka momčad sastavljena većinom od igrača poniklih u omladinskoj školi te nekoliko iskusnih novopridošlih stranaca. Ta ekipa mješavina mladosti i iskustva bez poteškoča jesen završava na prvom mjestu. U zimi strani igrači odlaze za boljim angažmanom, te momčad u proljetni dio natjecanja kreća sa dva neugodna poraza zbog čega dolazi do smjene trenera. Za trenera uprava ponovno izabire pouzdanog i provjerenog trenera Blaškovića koji je sa Osvitom ostvario povjesni uspjeh u sezoni 2003./2004. osvojivši prvenstvo bez izgubljene utakmice. Sad u mnogo težoj situaciji sa ekipom sastavljenom od domaćih igrača večinom mlađih od 22 godine on uz naporan rad i mnogo odricanja na iznenađenje svih poznavatelja nogometa u županiji u dramatičnoj završnici prvenstva ponovno osvaja naslov prvaka. Naslov prvaka osvojen je zahvaljujući zajedništvu, odlučnosti i fanatičnoj borbi igrača za boje voljenog kluba usprkos ostalim mnogo močnijim te naizgled kvalitetnijim suparnicima.

Nažalost ove godine Osvit završava sezonu na posljednjem mjestu 1.županijske nogometne lige te će daljnje natjecanje nastaviti u 2. ŽNL. Za trenera je ponovno izabran Goran Palčić. Veseli činjenica da su pioniri zadnje 2 godine završili kao prvaci svoje skupine pod vodstvom Ratka Pavleka.

Prelaz za stranicu2

Općina Đelekovec 2013. Sva prava pridržana  /  Design by Georg